Bilservice

Bilservice

 

När någon utför en bilservice kontrolleras komponenter i bilen som oftast slits ut. Det är viktigt att utföra en bilservice ibland för att bilen ska fungera som avsett. Det är även viktigt för säkerheten och för att förebygga dyra reparationer.

 

När behöver din bil service?

Servicebehovet på din bil varierar beroende på vilken modell det är, årsmodellen och hur långt den gått. Det står i bilens servicehandbok mellan vilka intervall som rekommenderas service för din bil. Man bör serva bilen varje år eftersom motoroljans funktion försämras med tiden. Ifall du kör nyare bilar indikerar den ifall bilen behöver service.

 

Kamremsbyte

Kamremmen är en viktig del i din bil. Remmens uppgift är överföra kraften från vevaxeln till kamaxeln. Utan kamaxeln fungerar inte motorn alls, därför är det viktigt att remmen uppfyller sin viktiga funktion.

 

När behöver du byta kamrem?

Kamremmen ska bytas efter biltillverkarens rekommendationer. Rekommendationerna handlar nästan alltid om hur många mil bilen har gått. Det är viktigt att byta kamrem eftersom en förstörd kamrem kan skada motorn, vilket kan leda till dyra reparationer.

Kamremsbyten är ganska dyra eftersom det kräver längre tid än andra servicearbeten. Kostnaden kan variera mellan olika bilmärken.

 

Oljebyten

Motoroljan är viktig för att bilen ska fungera bra. Det är viktigt att oljan hålls på en normal nivå. Utan olja i motorn kommer den överhettas och haverera. I de flesta bilarna läser bilen av oljenivån och du får en varning i instrumentpanelen ifall det skulle vara dåligt med olja.

 

När behöver du byta olja?

Oljan bör bytas när bilen indikerar det eller när du själv märker det. Det är lätt att byta olja själv, ifall du gör det är det viktigt att använda oljan din biltillverkare rekommenderar.

Under ett oljebyte på en verkstad tömmer de bilen på olja och byter både olja och oljefilter.

Om du kör mycket bör oljan bytas minst en gång om året.

Kostnaden för oljebyten kan variera mycket med vilken olja du behöver och hur lång tid det tar att byta.

 

Bromsbyte

Bromsar är den viktigaste säkerhetsutrustningen på en bil. Bromsarnas flera beståndsdelar utsätts för slitage och rostangrepp som försämrar bromsarnas livsviktiga uppgift. Det är mycket viktigt att bromsarna fungerar som dom ska.

 

När behöver du byta bromsar?

Bromsarna slits varje gång de används och det är normalt att de behöver bytas ut någon gång. Hur ofta bromsarna behöver bytas beror på hur skicklig du är som förare.

Ett bromsbyte innebär att en eller flera beståndsdelar byts ut i bromssystemet. Din verkstad berättar när dina bromsar bör bytas ut.

Kostnaden för bromsbyten kan variera väldigt mycket beroende på vad för bil du har och hur många komponenter bromssystemet innehåller.

 

Däckmontering

När en däckmontering äger rum demonteras däcket från fälgen och sedan monteras ett nytt däck på fälgen. Hjulet monteras sedan på bilen igen, det krävs att hjulets sätts på stabiliserat för att förbättra stabiliteten och styrkontroll över bilen.

 

När behöver du montera om däck?

Du behöver en däckmontering när till exempel dina däck är slitna och du vill behålla fälgarna. Då är en däckmontering rekommenderat.

Priset för en däckmontering varierar med storleken på däcken och fälgarna. Det blir dyrare ifall däcken och fälgarna är stora.

 

Däckbyte

Ett däckbyte sker oftast när vi skiftar säsong som till exempel från sommar till vinter. Hela hjulet byts mot ett annat.

 

När behöver du byta däck?

Du behöver byta däck när vi skiftar säsong. Under sommartid ska man ha sommardäck och när det råder vinterväglag ska du ha vinterdäck på. Det finns regler om vilka däck man ska ha under vissa perioder.

Däckbyte kan man utföra själv, men ifall man väljer att göra det på verkstad kostar det mellan 200-450 kr.

 

Hjulinställning

Hjulinställningar är en avancerad mätning av din bils hjul. Man ser till att hjulen har rätt vinkel mot vägen. Utan korrekta värden kan väggreppet försämras.

 

När behöver du fixa hjulinställningar?

När du upplever att bilens styrning inte riktigt fungerar som den ska, som till exempel att den drar lite till höger eller vänster kan det bero på fel på styrningen och man bör då göra en hjulinställning.

Priset för en hjulinställning varierar, men det behövs inte någon unik utrustning beroende på vilken bilmodell det är. Så det bör inte vara överdrivet dyrt.

 

Felsökning

Idag har bilar flera avancerade datorer som garanterar kvalitén på bilarna. Ibland kan det vara felkoder i de avancerade datorerna, då utför en verkstad en felsökning. Du får då en felrapport och en offert på reparationsåtgärder.

 

När behöver du göra en felsökning?

När du märker att bilen inte beter sig som den brukar som till exempel att den stannar eller inte startar. Det kan bero på felkoder i datorsystemen.

Priset för en felsökning varierar beroende på hur avancerat datorsystem din bil har och vad för sorts felsökning du behöver.

 

AC-service

Luftkonditioneringen är en behaglig funktion som finns i de flesta bilarna. Luftkonditioneringen bidrar till ditt önskade klimat i bilen. När luftkonditioneringen är ur funktion tömmer en verkstad hela systemet på kylmedel, fixar eventuella läckage och avfuktar hela systemet. Sedan fylls det med nytt kylmedel, spårmedel och olja.

 

När behöver du göra en AC-service?

Ifall din AC ger försämrad effekt beror det på fel på AC:en. Verkstäder rekommenderar att du servar din AC årligen för att garantera den bästa möjliga luftkvalitén.

Priset på AC-service brukar vara fast eftersom AC-systemen i olika bilar är relativt lika. Priset beror på vart du servar bilen.