Blogg

RSS

Dags att byta till vinterdäck

30 Oct 2019

I år dröjde kylan och snön vilket gjort att däckbytessäsongen inte riktigt kommit igång. När vintern nu snart kommer gör det antagligen att det blir hektiskt på däckverkstäderna. Reglerna kring hur man får eller måste köra med vinterdäck på hösten ger en längre överlappande period (vinter och sommardäck) än på våren. Det brukar uppskattas av både bilägare och verkstäder. På våren är det tajt, och vintern har nästan inte riktigt lämnat oss innan vi är tvungna att köra med odubbade däck. Det kör ihop sig med bokning av tid för däckbyte. Köerna är långa till fullserviceverkstäder såväl som popup-tält för däckbyte. Denna höst verkar bli mer som våren, så förbered dig på att köa för byte till vinterdäck. 

För att friska upp minnet med datum, här är Transportstyrelsens regler. 

Vinterdäck 1 december–31 mars

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

 

Montera vinterdäcken korrekt

Monterar du däcken själv? Åt vilket håll ska vinterdäcken monteras?

Däcken har en märkning som visar rotationsriktning. Var noggrann med hur du monterar eftersom det är livsfarligt (det blir halt) att köra med vinterdäck där mönstringen inte verkar på rätt sätt i snömodd och på is. 

Hoppas att de här enkla tipsen hjälper inför däckbybtet. 

 

 

 

 

Semesterförberedelser

30 May 2019

Sommaren är i antågande och det är dags att förbereda dig för semesterresan. Om du reser med bil bör du kontrollera den i god tid innan. När semesterperioden är igång stänger de flesta verkstäder. Eller så har de väldigt lång väntetid, ofta i realiteten är första tiden efter semestern är slut. Därför, gör en egen kontroll själv, med de enkla sakerna.

Är däcken bra och har tillräckligt mönsterdjup? Du vill inte råka ut för vattenplaning med vännerna eller hela familjen i bilen. 

När är det dags för bilservice? I ärlighetens namn är du nog redan för sent ute, verkstäderna är väldigt upptagna under våren och hela vägen fram till semestern. Nåja, du kanske kan göra enkel service själv. 

När det närmar sig avresa kanske du vill köra igenom en rejäl invändig städning och en bra biltvätt med vaxning. Det är skönt att start med en fräsch bil. 

Om din bil inte ger felkoder borde det vara grönt att dra iväg med bilen. Kör lugnt.

 

AC-service mycket populärt den gångna sommaren

18 Aug 2018

Sommarens hetta gjorde att AC-service var mycket efterfrågat. Värmen gjorde såklart att behovet av en fungerande klimatanläggning blev påtaglig. Många bilägare vet inte om att en klimatanläggning löpande behöver servas. Gärna en gång per år. Den gemene bilägaren kör på till ac:n slutar fungera. 

Kompressorn i bilens AC behöver en bra arbetstemperatur och i somras var det för varmt vilket gjorde att många AC helt enkelt inte kunde leverera kall luft. 

Så, under juli, när många verkstäder stänger för semester fanns alltså ett skriande, akut behov av AC-service. Kanske skapades en aha-upplevelse som gör att fler fordonsägare agerar förebyggande och planerande - boka in service innan problem uppstår. 

Och snart är det dags för nästa puckel i verkstadsbehov, när första frosten kommer och det är dags att byta till vinterdäck. Men där är vi ännu inte.