Dags att byta till vinterdäck

I år dröjde kylan och snön vilket gjort att däckbytessäsongen inte riktigt kommit igång. När vintern nu snart kommer gör det antagligen att det blir hektiskt på däckverkstäderna. Reglerna kring hur man får eller måste köra med vinterdäck på hösten ger en längre överlappande period (vinter och sommardäck) än på våren. Det brukar uppskattas av både bilägare och verkstäder. På våren är det tajt, och vintern har nästan inte riktigt lämnat oss innan vi är tvungna att köra med odubbade däck. Det kör ihop sig med bokning av tid för däckbyte. Köerna är långa till fullserviceverkstäder såväl som popup-tält för däckbyte. Denna höst verkar bli mer som våren, så förbered dig på att köa för byte till vinterdäck. 

För att friska upp minnet med datum, här är Transportstyrelsens regler. 

Vinterdäck 1 december–31 mars

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Dubbdäck 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

 

Montera vinterdäcken korrekt

Monterar du däcken själv? Åt vilket håll ska vinterdäcken monteras?

Däcken har en märkning som visar rotationsriktning. Var noggrann med hur du monterar eftersom det är livsfarligt (det blir halt) att köra med vinterdäck där mönstringen inte verkar på rätt sätt i snömodd och på is. 

Hoppas att de här enkla tipsen hjälper inför däckbybtet. 

 

 

 

 

30 Oct 2019